R. campylogynum

˂˂ forrige næste ˃˃

R. campylogynum/  R. campylogynum var. cremastum hos J.C. Birck. Foto: J.C. Birck
R. campylogynum ‘Leucanthum’ (Clone) hos HE. Foto: Hans Eiberg
R. xcampylogynum (R. amphichlorum), Winsor (stor) = ‘Bodnant Red’ hos HE. Foto: Hans Eiberg
R. xcampylogynum (R. amphichlorum), Winsor (stor) = ‘Bodnant Red’ hos HE. Foto: Hans Eiberg
R. campylogynum Galung La, Bomi i Tibet. Foto: Harry Jans
R. campylogynum Beryl Taylor fra Cox. Foto: Frank Thorsgaard
R. campylogynum Claret. Foto: Jens Chr. Birck
R. campylogynum var. celsum fra Metropolitan Gardens. http://www.metropolitangardens.com/2011/05/april-garden-pictures-bloom-times.html
R. campylogynum Creeping form Cox 6095

Rhododendron caeruleoglaucum I. B. Balfour & Forrest;
R. campylogynum var. celsum Davidian;
R. campylogynum var. cremastum (I. B. Balfour & Forrest) Davidian;
R. campylogynum var. myrtilloides (I. B. Balfour & Kingdon Ward) Davidian;
R. damascenum I. B. Balfour & Forrest;
R. glaucoaureum I. B. Balfour & Forrest;
R. myrtilloides I. B. Balfour & Kingdon Ward.

R. campylogynum (Campylogyna) (-180C). Fælles for de mange former, som (vel ikke helt berettiget) er samlede under denne art, er de små, voksagtige blomster på lange, oprette blomsterstilke, et typisk nedadbøjet støvfang, og en temperamentsfuld opførsel. Som helhed er det mit indtryk, (Jeg er ikke decideret campylogynum-fan) at planterne er kønnest, så længe de er ganske små, at selv drevne veteraner må være forberedt på mange skuffelser, og at den bedste æstetiske virkning opnås ved dyrkning i et “mikromiljø”, hvor planterne kan betragtes på nært hold, såsom plantebaljer trug og lignende. I øvrigt synes denne dyrkningsmetode også at have en gavnlig indflydelse på antallet af “smuttere”. Formodentlig på grund af gode drænforhold. Selv har jeg haft bedst resultat ved dyrkning i rent organisk medium, vanding med regnvand eller afkalket vand, og afståelse af enhver form for gødningstilførsel. Dykning af rodzonen med varme­isolerende materiale som f.eks. barkstykker, synes ligele­des fordelagtigt. Yunnan, SØ-Tibet, øvre Burma og Arunachal Pradesh i høj-alpint landskab op til 4250 m. (4900 m).
(-var.) cremastum “Bodnant Red” A.M.” en noget afvigende type, med kraftigere og mere opret vækst, og større blade, olivengrønne på både over- og underside større og mere åben, rød blomst.
Tue Jørgensen

Der findes ingen gule R. campylogynum, men planter mærket dette navn er hybrider med R. luteiflorum x campylogynum hvid / cremastum eller med R.brachyanthum. Der findes en dværgart af R. brachyanthum der ligner en gul R. campylogynum


Eller er Campylogyna tættest beslægtet med Glauca subsektionen og lidt længere væk med R. genestierianum, som alle har planter med hvide bladundersider. Myrtilloides former er fundet ved NV-YUnnan-Burma’s grænse. Claret former på Cangshan (Tower Court). Charopoeum former fra Gigha. Cremehvide, hvide og rødlige former fra Collingwood Ingram. Cremastum formerne har grønne undersider og er måske hybrider mener Cox (tsangpoense)?. Celsum formen kommer fra Ø. Cangshan. De gule former er R. brachyanthum aff. den har en bladduft som R. sargentianum. Amphichlorum formen fra Windsor Park er en kraftig form op til 1,65 m. med lyserødbrune blomster, lille calyx og grønne undersider (se billedet foroven af et kryds med denne). Planterne skal dyrkes på en åben possition for at undgå svamp. R. campylogynum har små ensfarvede brune skæl med afstand (1-3 D) eller blot tætsiddende skæl 1D af forskellig farve (leucanthum). Der kendes ikke gule former af campylogynum (evt. gule former er R. brachyanthum aff.). R. campylogynum er Vildtvoksende i NV Yunnan, Kina.
Hans Eiberg

R. campylogynum har kun 1-2 blomster i klasen, medens R. brachyanthum ofte mere end 2 blomster og dens bladstilke er kortere.
Bent Ernebjerg

R. campylogynum. Samlemappen: login


ARS
Flora of China
RBGE Herbarium; R. campylogynum
JARS, Many faces of R. campylogynum


Davidian: RHS Rhododendron and Camellia Year Book 1954
C. Ingram: RHS Rhododendron and Camellia Year Book 1969 (p. 44-50)
ARS, Harold Greer

Google Translate »